Життєве кредо: Людина, котра знає українські слова, ще не знає мови (Г.Пашкалян)..."Треба самому багато знати, щоб навчати інших"..."Чим більше знаєш, тим більше можеш"..."Ніколи не соромся запитувати про те, чого не знаєш"..."Немає нічого, що не долалось би працею"

вівторок, 27 листопада 2018 р.

Початок Різдвяного посту

"Не жертви хочу, а милості..." 


28 листопада розпочинається Різдвяний піст, який випереджає собою свято Різдва Христового і називається також «Пилипівкою», бо починається після 27 листопада - дня пам'яті апостола Пилипа. 
Різдвяний піст – останній багатоденний піст у році. Він триває з 28 листопада до 6 січня, тобто сорок днів. Дати початку й закінчення Різдвяного посту незмінні.

Це прекрасний час для кожного з нас, щоб ми як християни, ті, які прагнуть жити згідно з навчанням Господа нашого Ісуса Христа, могли глибше заглянути в своє серце. Заглянути, аби очистити його від бруду гріха і пороків, відчинити двері нашої душі, щоб Бог міг заново поселитись і мешкати в нас. Піст дає можливість усвідомити, що невпинно маємо потребу в очищенні і що при розсіяності життя завжди треба прагнути постом і милостинею викорінювати гріх, який примножується тлінністю тіла та нечистотою бажань.
Крім обмежень в їжі, в цей час також прийнято відмовлятися від шкідливих звичок, сексу і веселощів, оскільки це 40-денний період зосередженості та старанних молитов. Варто наголосити, що піст передбачає не лише обмеження в їжі, але й духовне очищення, інакше він перетвориться на дієту. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, прощенням образ, викоріненням злих думок, утриманням від спокус. Важливо пам'ятати, що головне завдання Різдвяного посту – очистити себе духовно. У цей час головне не сваритися з рідними і близькими, позбавити себе від гріховних думок і пристрастей. Тому вважається, що провести пост у молитві набагато важливіше, ніж стримування від їжі. Згідно з традиціями, хрещення може відбуватися в будь-який день Різдвяного посту, а от проводити обряд вінчання або укладати шлюб не можна, бо це період утримання і молитов. Весільні урочистості потрібно планувати до початку посту або після Різдва. Також церква не рекомендує відзначати якісь знаменні дати під час Різдвяного посту, оскільки в цей період необхідно відмовитися від вживання алкоголю. У дні Різдвяного посту суворо забороняється вживати м'ясо, молочні продукти, яйця, алкоголь, крім вина в окремі дні. У середу та п'ятницю їжа повинна бути термічно не обробленою. Рекомендується їсти хліб, горіхи, сирі або квашені овочі, фрукти і сухофрукти, мед. Також у ці дні не можна пити вино. Зазначимо, що в деякі дні допускається вживання риби і вина. Завершується піст Святвечором 6 січня. У цей день лише при появі першої зірки можна покуштувати сочиво - страву з розмочених зерен пшениці з фруктами і медом. Звідси й назва цього дня - Святвечір. Жодних особливих традицій різдвяного столу немає - що у людини є вдома, тим вона й розговляється.

Пам'ятайте, що під час Різдвяного посту не можна сумувати, брехати і бути роздратованим!!!

З Інтернету

субота, 24 листопада 2018 р.

Не вживаймо активних дієприкметників!


Дуже часто можна почути фрази: захоплюючий фільм, діючий закон, існуючі порядки, ну а про "бажаючі"... мовчу(((  Уживання активних дієприкметників (-учий, -ючий, -ачий, -ячий) в українській мові є стилістичною помилкою. Як замінити їх??? Дуже просто!!! За-но-то-вуй-те!!!


1. Активні дієприкметники, які можна замінити прикметником:
бажаючі складати ЗНО – охочі складати ЗНО
блукаючий сюжет – мандрівний сюжет
відстаючий учень – відсталий учень
водоплаваючі птахи – водоплавні птахи
ворогуючі стороки – ворожі сторони
вражаючі результати – разючі результати
діючий вулкан – активний вулкан
діючий закон – чинний закон
домінуючий мотив – домінантний мотив
друкуючий пристрій – друкувальний пристрій
думаюча, мисляча людина – вдумлива людина
захоплюючі краєвиди – захопливі, привабливі, звабливі, принадні краєвиди
зволожуючий крем – зволожувальний крем
зворушуюча зустріч – зворушлива зустріч
знаюча людина – тямуща людина
зникаючі види – напівзниклі види
життєстверджуючий настрій – життєствердний настрій
існуючий план роботи – даний план роботи
координуючий центр – координаційний центр
існуючі кордони – сучасні кордони
існуючі методи – наявні методи
миючі засоби – мийні засоби або засоби для миття
наступаюче свято – прийдешнє свято
обезболюючий засіб – знеболювальний засіб
оточуюче середовище – навколишнє середовище (довкілля)
пануюча ідея – панівна ідея
переконуючий доказ – переконливий доказ
підростаюче покоління – молоде покоління
правляча еліта – керівна еліта
приваблююча пропозиція – приваблива пропозиція
уточнюючі члени речення – уточнювальні члени речення
хвилюючі слова – зворушливі слова
2. Активні дієприкметники, які можна замінити іменником:
акомпануючий – акомпаніатор
виступаючий – доповідач, лектор, промовець
відпочиваючий – відпочивальник
віруючий – вірянин
головуючий – голова
завідуючий кафедрою – завідувач кафедри
керуючий – керівник
контролюючий – контролер
оточуюче середовище – довкілля (навколишнє середовище)
оточуючі люди – оточення (люди навколо)
подорожуючий – подорожній і мандрівник
потопаючий – потопельник
початкуючий – початківець
працюючий – працівник
3. Активні дієприкметники, які можна замінити іменником-прикладкою:
збираюча лінза – лінза-збирач
лідируюча команда – команда-лідер
початкуючий поет – поет-початківець
4. Активні дієприкметники, які можна замінити словосполученням:
люблячий тебе – з любов’ю до тебе
перебуваючий на ремонті – поставлений на ремонт
перебуваючий у відрядженні – у відрядженні
стоячі місця – місця для стояння
сидячі місця – місця для сидіння
5. І, нарешті, якщо нічого вище не підходить, активні дієприкметники можна замінити конструкцією з “що…”, “який…”:
знаючий фізику – який знає фізику
перебуваючий за кордоном – що перебуває за кордоном
працюючий у великій компанії – який працює у великій компанії

З Інтернету!

вівторок, 20 листопада 2018 р.

День святого Михайла


Михайло на білому коні приїхав! 


21 листопада відзначаємо День святого Михайла або як ще називають це свято - Собор святого архистратига Михаїла та всіх Небесних Сил. Це свято називається собором через те, що церква вшановує собор-зібрання усіх безтілесних сил разом зі святим архангелом Михаїлом, а також собор — зібрання людей на землі, що прославляють небесні сили.

Ще з часів київських князів Михаїла люди вважали своїм заступником та зображали його на стародавніх гербах Києва.

Образ святого Михайла уособлює перемогу добра над темними силами: гримить грім — значить, святий Михайло бореться з чортами.
Також Михайлу відводиться роль покровителя душ померлих, що переносить їх зі світу живих на небо. Озброєний мечем, він охороняє ворота раю. Саме він на Страшному суді покличе трубним голосом мертвих із могил, буде зважувати душі грішників, оцінювати їх добрі та злі вчинки і молитися Господу про їх прощення.
Існує давній переказ про чорта, який намагався сховатися від архистратига Михаїла. Щоб урятуватися, чорт почав називати предмети, за якими Михайло не дістав би його. Серед можливих варіантів він називав навіть людину, але архистратиг Михайло сказав, що в цьому разі людину він уб'є та дасть їй царство небесне, а чортові все одно — непереливки! Так чорт перелічив геть усі предмети, під якими міг би сховатися, аби Бог його не дістав, а про кущ ліщини забув. Тож мисливці радять під час бурі в лісі ховатися під ліщиною, оскільки там грім не вб'є.
А за іншою старою легендою, одного разу звичайний мисливець випадково вбив у лісі чорта. До нього з'явився святий Михайло та запропонував виконати будь-яке бажання мисливця. Той забажав обмінятися зі святим Михайлом рушницями. Трохи повагавшись, Михайло погодився на такий обмін. Проте святий поставив одну умову: якщо мисливець передумає та схоче обмінятися рушницями назад, то мусить прийти на те саме місце.
І почало цьому мисливцеві так щастити на полюванні, що годі й казати! Тільки кожного разу, як він із цієї рушниці стріляв, такий грім над землею лунав, що люди лякалися. От і власник рушниці нарешті вирішив позбутися магічного подарунка, щоб лихо не накликати на свою голову. Пішов на зазначене місце та й обмінявся рушницями із святим Михайлом назад. Але й колишня його старенька рушниця тепер теж набула чарівних властивостей. І мисливська удача не покидала вже його довіку.
Через тиждень після Михайла починається Пилипівський піст.
Також наші предки вважали, що чим більше гостей буде в домі у цей день, тим заможніше буде жити сім’я в наступному році.
Обов'язкове блюдо цього дня - холодець із яловичини або свинини. Чоловіки перші сідали за стіл і знімали пробу, перший шматок давали дорогому гостеві, який сидів на покуті біля ікони Михайла. Готували чай із семи трав, до якого приносили пироги, в одному з яких запікали монетку. Якщо вона попадеться дівчині, яка ще не одружена, то найближчим часом вона знайде другу половинку, жінці це передвіщало вагітність, хлопцю холостому - удачу, а чоловікові - багатство.
У цей день і про домового не забували, накривали йому стіл з кашею з гречки з маслом, і шматок пирога. Ставили його на ніч біля ікони архангела Михаїла.
Діткам давали мед цього дня, який намазували на хліб, або пироги з фруктами, щоб вони були здоровими і щасливими. Пригощали спочатку хлопчиків, а потім дівчаток.
Дівчата, які довго не могли вийти заміж, обов'язково в цей день просили допомоги у архангела Михаїла, несучи до його іконі підношення - пиріг, спечений своїми руками, з борошна, купленого в жіночий день - середу, п'ятницю або суботу. Незабаром у її житті з'являвся молодий чоловік.
Молитва до Святого Архангела Михаїла 


 Святий Архангеле Михаїле, найславетніший князю й полководцю ангельських воїнств! Прийди на допомогу людям, яким загрожують сили темряви.
 Прийди, адже люди створені за образом Бога; відкуплені життям, смертю і воскресінням Ісуса Христа, Його Сина; призначені бути храмом Святого Духа. 

В тобі, святий Михаїле, Церква має свого Захисника й Покровителя. Ти ведеш спасенних до небесного щастя. Проси Бога миру, щоб Він переміг владу сатани – сіяча неспокою і лицемірства, – і не дозволив йому тримати людей в рабстві та шкодити Церкві. 

Нехай з твоєю допомогою Жінка, одягнена в сонце, Цариця Ангелів, розчавить голову Антихристу й захистить своїх земних дітей від його підступів. 

Перший захиснику слави Всевишнього! Занеси наші молитви до Бога і проси Його змилосердитись над нами. Зв’яжи сатану й кинь його в пекельну безодню, щоб він більше не обманював народи. 
Вчини так, щоб ми все своє земне життя і всю вічність звіщали гасло: «Хто ж як Бог!» Амінь.

Народні прикмети:


Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.

Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.
Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.
Якщо Михайло дощем служить - добру й суху весну ворожить.
Іній - на великі сніги, а туман - на відлигу.
Якщо відлига - не жди санного шляху до Миколи.
Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.
День на Михайла похмурий і на деревах іній - до хорошого врожаю.
Від Михайла зима морози кує.
Як Михайло закує, то Микола не розкує.
З Інтернету 


вівторок, 13 листопада 2018 р.

Всесвітній день доброти

Добро починається з мене!
Наталія Білокура 

13 листопада відзначають Всесвітній день доброти.

Науково доведено, що прояв доброти позитивно впливає як на фізичний, так і душевний стан людини. Тому ваша чуйність і милосердя покращують життя не тільки навколишнім, але й вам самим.

У зв'язку зі Всесвітнім днем доброти НВ STYLE згадує мудрі вислови відомих благодійників і філантропів про добросердечність, любов і готовність допомогти.

14 цитат відомих філантропів про людяність, турботу і любов


"Я виявила, що, крім інших вигод, допомога ближнім звільняє душу того, хто допомагає". – Майя Енджелоу
"Усі знають про Чорну п'ятницю і Кіберпонеділок. Тепер допоможіть мені поширити інформацію про Добрий вівторок!" – Білл Гейтс
"Ми заснували благодійний фонд, тому що віримо, що в нас є реальна можливість допомогти в досягненні рівності в усьому світі. Щоб, незалежно від того, де людина народжується, вона мала шанс жити здоровим, повноцінним життям". – Мелінда Гейтс
"Ніщо не приносить мені більше щастя, ніж допомога найбільш вразливим людям у суспільстві. Це мета і невід'ємна частина мого життя". – Діана, Принцеса Уельська
"Мова йде не тільки про можливість виписати чек. А про можливість доторкнутися до чийогось життя". – Опра Уїнфрі
"Справжня щедрість щодо майбутнього полягає в тому, щоб віддавати все теперішньому". – Альбер Камю
"Кожна людина зобов'язана повернути світу принаймні еквівалент того, що забирає". – Альберт Ейнштейн
"Як чудово, що нікому не потрібно чекати жодної миті, щоб покращити світ". – Анна Франк
"Кістка, кинута собаці, не є милосердям. Милосердя — це кістка, поділена з собакою, коли ти голодний не менше за неї". – Джек Лондон
"Я буду продовжувати постійно роздавати ковдри, спальні мішки, теплий одяг та продукти харчування в надії на те, що мої скромні зусилля стануть хоч невеликою втіхою для тих людей, яким ми зможемо допомогти". – Мохаммед Аль-Файєд
"Надмірна жага влади призвела до падіння ангелів; надмірна жага знань призводить до падіння людини; але милосердя не може бути надмірним і не завдасть шкоди ні ангелу, ні людині". – Френсіс Бекон
"Кожен долар має значення. І коли Уоррен Баффет пожертвував 31 мільярд доларів у Фонд Білла і Мелінди Гейтс, і коли мій покійний батько дав 25 доларів Національній асоціації сприяння прогресу кольорового населення". – Майкл Блумберг
"Коли я роблю добро, я почуваюсь добре. Коли я роблю погані речі, то й почуваюсь погано. Це моя релігія". – Авраам Лінкольн
"Як тільки ви перестанете вносити свій внесок, ви почнете помирати". – Елеонора Рузвельт.

Християнська притча

Колись давно старий відкрив своєму онукові одну життєву істину:
- У кожній людині йде боротьба, дуже схожа на боротьбу двох вовків. Один вовк представляє зло: заздрість, ревнощі, жаль, егоїзм, амбіції, брехню. Інший вовк представляє добро: мир, любов, надію, істину, доброту і вірність.
Онук, зворушений до глибини душі словами діда, задумався, а потім запитав:
- А який вовк в кінці перемагає?
Старий усміхнувся і відповів:
- Завжди перемагає той вовк, якого ти годуєш.

субота, 10 листопада 2018 р.

"Усе у твоїх руках"

В одному китайському селищі жив мудрець. Звідусіль приходили до нього люди зі своїми проблемами і хворобами, і ніхто не йшов, не отримавши допомоги. За це любили і поважали його.

Тільки один чоловік говорив: «Люди! Кому ви поклоняєтеся? Адже це шарлатан і шахрай!» Одного разу він зібрав навколо себе натовп і сказав:
– Сьогодні я доведу вам, що був прав. Ходімо до вашого мудреця, я метелика впіймаю, і коли він вийде на ганок свого будинку, запитаю: «Вгадай, що у мене в руці?». Він скаже: «Метелик», – адже все одно хто-небудь з вас проговориться. І тоді я запитаю: «А жива чи мертва?» Якщо він скаже, що жива, я стискуватиму руку, а якщо мертва, то я випущу метелика на волю. У будь-якому випадку, ваш мудрець опиниться в дурнях!
Коли вони прийшли до будинку мудреця, і той вийшов до них назустріч, заздрісник поставив свій перший питання:
– Метелик, – відповів мудрець.
– А живий чи мертвий?
Старий, посміхнувшись в бороду, сказав:
– Усе у твоїх руках, людино!

пʼятниця, 9 листопада 2018 р.

День української мови та писемності

Одна вона у нас така -
Уся співуча і дзвінка,
Уся плакуча і гримуча
Хоч без лаврового вінка. 
(Т.Шевченко)


9 листопада - День української писемності та мови. Цього ж дня ми вшановуємо пам’ять святого преподобного Нестора-літописця, найвизначнішою працею якого є «Повість минулих літ».
Це літописне зведення, складене у Києві на початку XII століття, - перша у Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій.
«Повість минулих літ» була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому преподобного Нестора-літописця по праву вважають батьком не лише нашої історії, а й словесності.
Цьогоріч у день української писемності та мови стартує  Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. 




середа, 7 листопада 2018 р.

8 листопада – Святого Дмитрія великомученика

“Прийдіть усі вірні, зійшовшися, похвалімо Христового борця і мужнього світоча Дмитрія” 

Сьогодні, 8 листопада Церква вшановує честь одного з найвидатніших святих - Святого Дмитрія Солунського Мироточця. 
Хто ж він - Святий Дмитрій? У грецькому місті Солуні в третьому столітті жив воєвода (губернатор). Він і його дружина ісповідували Віру Христову, яку за того часу жорстоко переслідували погани, Господь Бог обдарував їх одним сином, якого при Св. Хрещенні назвали Димитрієм і дали йому зразкове християнське виховання. По смерти своїх батьків, вирісши на поважну людину, був він покликаний римським іператором Максиміліяном на становище намісника міста Солуня. 
Димитрій з того часу стає явним християнином. Своїм зразковим життям він так вплинув на жителів міста Солуня, що багато з них почали вірувати в правдивого Бога. 
Довідавшись про це, імператор Максиміліян постановив особисто перевірити підстави цих доносів на Димитрія. Повертаючись з одного походу, вступив до Солуня, й там наочно переконався, що Димитрій не тільки сам ісповідує Віру Христову, але й ще інших до цього нахиляє. Імператор тоді покликав до себе Димитрія і старався лагідним способом назад привернути його до поганства. Але Димитрій непохитно стояв при своїй вірі. Тоді імператор звелів вкинути його у в'язницю. 
А тим часом сталася ще одна подія, і вона приспішила мученицьку смерть Димитрія. 
Імператор Максиміліян прибув до Солуня із своїм улюбленцем — силачем Лієм. Цей силач викликав християн на двобій, а коли ніхто з них не відгукнувся, Лій висміював їхню віру. 
У Солуні тоді жив один побожний чоловік на ім'я Нестор. Він був учнем Димитрія. Побачивши страшні муки християн в руках безбожника Лія, Нестор рішився відвідати Димитрія в в'язниці й просити в нього благословення на боротьбу з Лієм. Димитрій дуже зрадів, коли побачив перед собою відважного християнина, який, наражуючи на небезпеку своє життя, бажав стати в обороні Віри Христової. І з радістю поблагословив він Нестора такими словами: «Ти, Несторе переможеш Лія, але й сам умреш мученицькою смертю!». 
Благословення й молитви Димитрія сповнили Нестора ще більшою відвагою, він виступив на двобій з силачем Лієм, скликнувши: «Боже Димитрія, допоможи мені!». До цього двобою приглядалися імператор Максиміліян, його дружина та все його військо. Господь допоміг Несторові, і він переміг Лія. Побачивши смерть Лія, імператор, замість увірувати в правдивого Бога, який допоміг слабкому тілом християнинові перемогти силача-поганина, звелів відрубати Несторові голову. А коли імператор довідався що це Димитрій поблагословив Нестора на цей двобій, він видав присуд смерти й на Димитрія. 
У досвіта 8-го листопада 306-го року прийшли до в'язниці вояки й закидали Св. Димитрія, який молився списами. Діялося це шість років перед проголошенням волі Віри Христової в Римській імперії. 
Тіло Св. Димитрія Великомученика християни поховали в місті Солуні. А коли (313-го року) було офіційно проголошено волю ісповідування Віри Христової, на могилі Св. Димитрія була збудована церква. До неї приходили тисячі віруючих християн, бо тут вони зазнавали зцілення душі й тіла внаслідок своїх щирих молитов. Так між іншим видужав один ба гатий вельможа Леонтій. Уздоровившись, цей багатий достойник збудував, на місце старої дерев'яної церкви, великий мармуровий храм Божий. А коли розкопували гріб Св. Великомученика Димитрія, то виявилося, що його тіло було цілком свіжим, наче б тільки що поховане, а з нього текло миро. Тому й Св. Димитрія ще називаємо Мироточцем або Мироточивим. 
Пам'ять Великомученика Димитрія вшановують у всьому християнському світі. За його мужність і відвагу в обороні Віри Христової вшановує його кожен свідомий християнин. 
Серед українців пошана до Св. Димитрія дуже велика. 
У народі кажуть, що Святий Дмитро приносить зиму. 
У народній колядці співається: 
У святого Дмитра труба із срібла... 
А як затрубив ще й святий Дмитро, 
Та й покрив зимков усі гори біло... 
У Дмитрову, або "родинну", чи ще інакше - "дідову" суботу справляють осінні поминки померлих родичів. Поминають парастасом у церкві та обідом вдома. 
Існує повір'я, що цієї ночі на цвинтарі можна бачити, як тіні померлих встають із гробів і розходяться по хатах своїх родичів.

вівторок, 6 листопада 2018 р.

Серія "Чи правильно ми говоримо?"

Любимий,улюблений. Любимий — той, що користується чиєюсь любов'ю, викликає в когось почуття любові. На відміну від улюблений, любимий (будучи взагалі не дуже поширеним словом) здебільшого вживається в сполученні зі словами, що виражають одиничне поняття (батьківщина, мати, батько та ін.).
Частіше в сучасній літературній мові вживані синоніми слова любимий — любий, милий, у відповідному контексті — коханий.
Дуже рідко натрапляємо в нашій мові на вживання слова любимий у значенні не прикметника, а дієприкметника з залежним від нього додатком в орудному відмінку (любимий — к и м?). 
Інколи замість любимий без достатніх підстав вживають слово улюблений (улюблена мати). Та, очевидно, семантико-стилістичне розрізнення цих двох слів ще не набуло нормативної визначеності. Про це свідчать приклади з творів майстрів літератури.
Улюблений — той, кого серед інших найбільше люблять (улюблений герой, улюблена учениця і т. ін.), або те, що найбільше відповідає чиїмось смакам, уподобанням, нахилам (улюблені місця, улюблений колір, улюблена страва).
Інколи замість улюблений вживають любимий: любимий письменник, любимий літературний герой, любимий колір; природніше: улюблений письменник, улюблений літературний герой, улюблений колір,бо саме цьому письменникові, літературному героєві, кольору віддають перевагу перед іншими письменниками, літературними героями, кольорами.
Часом без глибшого знання певних обставин важко визначити, яке саме слово треба вжити — любимий чи улюблений. Наприклад, як сказати: «Жінка одержала листа від свого любимого (чи улюбленого?) сина»? Якщо жінка одержала листа від свого єдиного сина, якого дуже любить, треба вжити слово любимий; слово улюблений слід ужити, якщо у жінки кілька синів і листа вона одержала від того з них, якого любить дужче від інших (тут могло бути й слово найулюбленіший або найбільш улюблений; вищий ступінь порівняння від цього слова практично майже не вживається, його функцію виконує звичайний ступінь — улюблений).
З Інтернету
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...