28 листопада розпочинається Різдвяний піст, який випереджає собою свято Різдва Христового і називається також «Пилипівкою», бо починається після 27 листопада - дня пам'яті апостола Пилипа.
Різдвяний піст – останній багатоденний піст у році. Він триває з 28 листопада до 6 січня, тобто сорок днів. Дати початку й закінчення Різдвяного посту незмінні.
Це прекрасний час для кожного з нас, щоб ми як християни, ті, які прагнуть жити згідно з навчанням Господа нашого Ісуса Христа, могли глибше заглянути в своє серце. Заглянути, аби очистити його від бруду гріха і пороків, відчинити двері нашої душі, щоб Бог міг заново поселитись і мешкати в нас. Піст дає можливість усвідомити, що невпинно маємо потребу в очищенні і що при розсіяності життя завжди треба прагнути постом і милостинею викорінювати гріх, який примножується тлінністю тіла та нечистотою бажань.
Крім обмежень в їжі, в цей час також прийнято відмовлятися від шкідливих звичок, сексу і веселощів, оскільки це 40-денний період зосередженості та старанних молитов. Варто наголосити, що піст передбачає не лише обмеження в їжі, але й духовне очищення, інакше він перетвориться на дієту. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, прощенням образ, викоріненням злих думок, утриманням від спокус. Важливо пам'ятати, що головне завдання Різдвяного посту – очистити себе духовно. У цей час головне не сваритися з рідними і близькими, позбавити себе від гріховних думок і пристрастей. Тому вважається, що провести пост у молитві набагато важливіше, ніж стримування від їжі. Згідно з традиціями, хрещення може відбуватися в будь-який день Різдвяного посту, а от проводити обряд вінчання або укладати шлюб не можна, бо це період утримання і молитов. Весільні урочистості потрібно планувати до початку посту або після Різдва. Також церква не рекомендує відзначати якісь знаменні дати під час Різдвяного посту, оскільки в цей період необхідно відмовитися від вживання алкоголю. У дні Різдвяного посту суворо забороняється вживати м'ясо, молочні продукти, яйця, алкоголь, крім вина в окремі дні. У середу та п'ятницю їжа повинна бути термічно не обробленою. Рекомендується їсти хліб, горіхи, сирі або квашені овочі, фрукти і сухофрукти, мед. Також у ці дні не можна пити вино. Зазначимо, що в деякі дні допускається вживання риби і вина. Завершується піст Святвечором 6 січня. У цей день лише при появі першої зірки можна покуштувати сочиво - страву з розмочених зерен пшениці з фруктами і медом. Звідси й назва цього дня - Святвечір. Жодних особливих традицій різдвяного столу немає - що у людини є вдома, тим вона й розговляється.
Пам'ятайте, що під час Різдвяного посту не можна сумувати, брехати і бути роздратованим!!!
Пам'ятайте, що під час Різдвяного посту не можна сумувати, брехати і бути роздратованим!!!
З Інтернету
Немає коментарів:
Дописати коментар