Життєве кредо: Людина, котра знає українські слова, ще не знає мови (Г.Пашкалян)..."Треба самому багато знати, щоб навчати інших"..."Чим більше знаєш, тим більше можеш"..."Ніколи не соромся запитувати про те, чого не знаєш"..."Немає нічого, що не долалось би працею"

пʼятниця, 18 січня 2019 р.

19 січня — Водохрестя або Йордан, Богоявлення


Хрещення – одне з головних і найулюбленіших свят у нашій країні. Напередодні віряни відзначають водохресний Святвечір (другий святий вечір).
Здавна відомо, що Іван Хреститель охрестив народ у Йордані, чим закликав усіх до покаяння й очищення душі від гріхів. Ісус у віці 30 років, будучи безгрішним, перший прийняв хрещення, освятивши при цьому собою річку Йордан. На честь цієї події свято і було названо Хрещенням, а в народі його називають Йорданом (Ордань). Цього ж дня відзначають і свято Богоявлення.

Традиції 
За день до Водохрестя віряни постять, а 18 січня відзначають водохресний Святвечір. Існує звичай для всієї родини, як і на Різдво, збиратися за столом. На вечерю готують пісні страви, кутю та узвар. Головна традиція свята – водосвяття. У день Хрещення святять воду в усіх церквах, а також освяченню підлягають усі джерела води: річки, ставки та озера. У них прорубується ополонка, у яку священнослужителі опускають хрест. 
Існує повір'я, що свята вода очищає і зцілює. Тому люди стають у чергу, щоб запастися святою водою на цілий рік. Якщо бути присутнім на ритуалі освячення води, то можна здобути зцілення всіх недуг. По хрещенську воду можна прийти і після свята або набрати її зі звичайного джерела, бо, за переказами, у водохресну ніч навіть проста вода має цілющу силу. 


Святкове віншування 

З вечерею усіх смачною, 
З Йорданською святою водою! 
Щоби Ісус, що охрестився, 
Завжди в потребі заступився 
За весь ваш рід і за родину, 
За нашу неньку Україну, 
Щоб гості з'їхались бажані, 
Христос хрестився у Йордані! 

Своїм водохрещенням у Йордані Спаситель започаткував одне з семи головних церковних таїнств, через яке людина ніби наново народжується для життя во Христі. На честь євангельської події цього дня, а також напередодні, у водохресний Святвечір, у всіх православних і греко-католицьких храмах відбувається чин Великого водоосвячення. 

У день Хрещення віряни бажають викупатися в ополонці – щоб вилікуватися від недуг. Традиція купання на Хрещення є у всіх християнських країнах. Священики та віряни йдуть до заздалегідь прорубаної ополонки, яка в них асоціюється з річкою Йордан. Після того як отець освятить воду в ополонці, триразово занурюючи хрест, запалюючи вогонь і читаючи молитву, охочі занурюються у воду з головою три рази, хрестячись і вимовляючи молитву. 

Сенс обряду в тому, що віряни готові піти за Христом, приймаючи хрещення і християнську віру. Обряд винятково добровільний, оскільки немає жодного обов'язку занурюватися в холодну воду. Прийняття причастя у водохресний день уже буде доказом любові до Господа. Перекази говорять, що коли Ісус прийняв хрещення, з небес в образі голуба зійшов до нього Святий Дух. Тому свято за звичаєм закінчується випусканням голубів. 

Сучасне свято Йордан 
У народі цей день традиційно широко святкується і стає заключним у низці Новорічних свят. Навіть невіряни  вважають корисним для здоров'я занурення в крижану воду під час зимової холоднечі, після чого відчувають великий прилив позитиву, хороших емоцій, говорять про здоров'я на весь рік. До речі, є повір'я, що в студеній хрещенській воді неможливо застудитися, тому купаються навіть діти.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...