Життєве кредо: Людина, котра знає українські слова, ще не знає мови (Г.Пашкалян)..."Треба самому багато знати, щоб навчати інших"..."Чим більше знаєш, тим більше можеш"..."Ніколи не соромся запитувати про те, чого не знаєш"..."Немає нічого, що не долалось би працею"

неділя, 23 вересня 2018 р.

Варіантні форми іменників у родовому відмінку множини

Варіантні форми іменників у родовому відмінку множини бувають:
а) у іменників І відміни: бритв і бритов, воєн і війн, баб і бабів, губ і губів, легень і легенів, лук і луків, сосон і сосен, крихт, крихот і крихіт;
б) у іменників ІІ відміни: пара валянок і валянків, п’ять раз і разів, шість днів і (рідше) день, татів і тат, ватів і ват, кіловатів і кіловат. Розрізняються значенням форми чоловік, тобто “осіб”, і чоловіків — “осіб чоловічої статі”;
в) у іменників ІІІ відміни: серць і сердець, плечей і пліч, весіль і весіллів, відкрить і відкриттів;
г) у іменників, що мають лише форму множини: граблів і грабель, ночов і (рідше) ночв, рейтузів і рейтуз, шароварів і шаровар.
Різні форми родового відмінка множини деяких іменників пов’язані з наявністю родових варіантів: бакенбардів (від бакенбард) і бакенбард (від бакенбарда), вольєрів (від вольєр) і вольєр (від вольєра), кужелів (від кужіль — ч. р.) і кужелей (від кужіль — ж. р.), мозолів (від мозоль — ч. р.) і мозоль (від мозоля).
Запам'ятайте іменникові форми родового відмінка множини, при утворенні яких трапляються помилки (з навчального посібника "Стилістика ділової мови"):
ампери,-ів
грами,-ів
мокасини,-ів
апельсини,-ів
гривні,-ень
молдавани,-ан
баклажани,-ів
джинси,-ів
пантофлі,-ів
болгари,-ар
жита,-ів
панчохи,-чіх
брелоки,-ів
житла,-тел
підошви,-шов
бутси,-ів
калоші, калош
плаття,-ів
валянки,-ів
канікули,-кул
помідори,-ів
вільхи, -вільх
кеди, кед
сандалі,-аль
вірмени,-ен
кілограми,-ів
солдати,-ів
вольти,-ів
консерви,-ів
томати,-ів
галичани,-ан
корективи,-ів
туфлі,-фель
Варіанти наведених форм іменників з іншими закінченнями є позанормативними.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...