Життєве кредо: Людина, котра знає українські слова, ще не знає мови (Г.Пашкалян)..."Треба самому багато знати, щоб навчати інших"..."Чим більше знаєш, тим більше можеш"..."Ніколи не соромся запитувати про те, чого не знаєш"..."Немає нічого, що не долалось би працею"

вівторок, 16 жовтня 2018 р.

Серія "Чи правильно ми говоримо?"

Заступник, замісник. Заступник в одному із своїх значень — офіційна назва посади другої особи в установі, організації та ін. Заступник начальника, керівника здебільшого постійно відає певними питаннями, ділянками роботи, має визначене коло обов'язків. Він працює одночасно з тим, кого заступає в разі його відсутності. 
Замісник — людина, що з якихось причин тимчасово виконує чиїсь обов'язки (замість когось). Наприклад: «Учитель захворів на початку навчального року, і з учнями два місяці працював його замісник».
Часто замість заступник неправильно вживають слово замісник. Сучасні словники, на жаль, не розрізняють цих понять. Так, в одному з них наводяться приклади: «Комісаром у тебе буде Яременко, замісником по розвідці — Новиков». Тут мало бути слово заступник, бо йдеться про офіційну назву посади.
З Інтернету

Серія "Чи правильно ми говоримо?"

Абонемент, абонент. 
Абонемент — це наперед оплачуване право на відвідання протягом певного часу видовищ, культурних заходів (наприклад, абонемент на цикл симфонічних концертів, на футбольні матчі сезону), право користуватись бібліотекою та ін. 
Абонементом називають також книжку з абонементними талонами, що їх відривають або погашають. 
У бібліотеках, де є читальний зал, абонементом, називають ту частину приміщення, де читачам видають літературу із книгосховища додому. Міжбібліотечний абонемент — замовлення й одержання для читача літератури з інших бібліотек. 
Іменник абонент означає особу, яка користується абонементом. 
Найчастіше слово абонент вживається на позначення особи або установи, на ім'я якої оформлений телефон, закріплений певний номер.
З Інтернету
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...